Produktet ble lagt til i handlekurven din.

FAQ / ofte stilte spørsmål

Hvordan komme igang

Jeg har en VHF-radio, hva trenger jeg så?

Det du trenger nå, er SRC/VHF-sertifikat og lisens. SRC/VHF-eksamen inkludert eventuelt kurs eller selvstudium gir deg verdifull kompetanse knyttet til bruk av VHF-radioen (hvordan du bruker VHF’en og hva du kan bruke den til). Lisensen gir deg et maritimt telefonnummer kalt MMSI, som du må legge inn i radioen for at nødknappen skal virke (for VHF-radioer som har DSC), og du får tilgang til Kystradiostasjonenes tjenester og en rekke fordeler. Du kan ta eksamen og tegne lisens på Mine Sider.

Jeg har kjøpt bruktbåt med VHF-radio om bord, hva gjør jeg nå?
  • Dersom VHF-radioen allerede er registrert med MMSI-nummer; Hvis tidligere eier har meldt eierskifte, vil overføring av lisens gå automatisk (overføres til deg). Dersom ikke tidligere eier har meldt eierskifte, kan du kontakte lisensavdelingen på 67 89 32 00/ lisensavdelingen@telenor.com og be om eierskifte.
  • Dersom VHF-radioen ikke er registrert med MMSI-nummer/forrige eier ikke hadde lisens, kan du enkelt tegne ny lisens på Mine Sider.

Sertifikat

Må jeg ha SRC/VHF-sertifikat når jeg har en VHF-radio om bord og eventuelt ha lisensabonnement?

Ja, i henhold til regelverket må du det. Men det er flere gode grunner til at du bør ha SRC- VHF-sertifikat: SRC/VHF-eksamen inkludert eventuelt kurs eller selvstudium gir deg verdifull kompetanse knyttet til bruk av VHF-radioen (hvordan du bruker VHF’en og hva du kan bruke den til). Det er kompetanse du vil sette pris på når du er på sjøen, og kompetansen vil gjøre at du får større verdi igjen for investeringen du gjorde i VHF-radioen. Riktig bruk av VHF-radioen vil gi innsikt i daglig bruk av VHF-radioen, og ikke minst vil du føle deg tryggere i en mer stresset situasjon.

Hvordan kan jeg ta SRC/VHF-eksamen slik at jeg får SRC/VHF-sertifikatet?

Du kan ta SRC/VHF-eksamen ved å logge deg inn på Mine Sider. Sertifikatet blir sendt til deg i posten. Mer informasjon om eksamen finner du her.

Mer info om eksamen

Hvorfor trenger jeg SRC/VHF-sertifikatet?

I henhold til regelverket må du ha SRC/VHF-sertifikat for å betjene VHF-radioen. Men vel så viktig er at SRC/VHF-eksamen inkludert eventuelt kurs eller selvstudium gir deg verdifull kompetanse knyttet til bruk av VHF-radioen (hvordan du bruker VHF’en og hva du kan bruke den til). Det er kompetanse som gjør at du får større verdi igjen for investeringen du gjorde i VHF-radioen. Riktig bruk av VHF-radioen vil gi innsikt i daglig bruk av VHF-radioen, og ikke minst vil du føle deg tryggere i en mer stresset situasjon. Du finner mer om hva du kan bruke VHF-radioen til her

Hvorfor VHF-radio er bra for deg

Jeg har et gammelt VHF-sertifikat og ønsker å fornye dette til nytt sertifikat. Hvordan gjør jeg dette?

De som har gammelt VHF-sertifikat og ønsker å få fornyet dette til SRC/VHF-sertifikat, kan gjøre dette ved å fylle ut webskjema

Konverter sertifikat

Lisens

Hvordan tegner jeg lisens?

Du logger deg inn på Mine Sider. Der kan du enkelt tegne lisens.

Gå til mine sider

Hvordan endrer jeg lisensen?

Du endrer lisensen ved å fylle ut et webskjema

Endre Lisens

Hvordan melder jeg eierskifte eller sier opp lisensen?

Du melder eierskifte eller sier opp lisensen ved å fylle ut et webskjema

Meld eierskifte

Si opp lisensen

Jeg har kun en nødpeilesender i båten. Trenger jeg lisens for denne, og hvordan får jeg tildelt et MMSI nummer som legges inn i nødpeilesenderen?

Du må legge inn MMSI-nummer i nødpeilesenderen for å nødpeilesenderen til å fungere. MMSI-nummeret er båtens identitet, som sendes sammen med posisjonen i en nødsituasjon.

For å få tildelt et MMSI-nummer, må du tegne lisens. Du tegner lisens ved å logge deg inn på Mine Sider. Der kan du enkelt tegne lisens.

Jeg bruker aldri VHF-radioen og har den kun om bord for nødstilfelle. Trenger jeg da lisens og SRC/VHF-sertifikat?

Svaret er Ja. Det er ikke tillatt å ha installert VHF-radio om bord uten å inneha lisens. Videre må du inneha SRC/VHF-sertifikat hvis du skal bruke VHF-radioen.

Men for å snu på det; Ved å bruke VHF-radioen i det jevnlige når du er på sjøen, får du mye mer glede av investeringen du har gjort, og du vil føle deg tryggere på bruken av VHF-radioen. Dersom du ikke bruker VHF-radioen i det jevnlige når du er på sjøen, er sjansen stor for at du ikke kommer til å bruke den når du er i nød. All erfaring tilsier dette. Hvorfor har du da VHF-radioen installert?

Når en båt med VHF-radio skifter eier, eller du selger VHF-radioen, følger da kallesignal og MMSI nummer med båten?

Kallesignal har du enten fått fra Telenor Maritim Radio eller Sjøfartsdirektoratet (NOR). Kallesignalet og MMSI-nummeret følger som regel båten (radioutstyret), men i særskilte tilfeller vil det kunne aksepteres at gammel eier beholder dette til ny båt. Dette forutsetter imidlertid at kallesignalet ikke er registrert hos Sjøfartsdirektoratet som kjenningssignal.